25 Haziran 2010 Cuma

"W" TUŞU VE JAPON DEVRİMİ



Japonya-Danimarka maçını izlerken FIFA 99 oyununu hatırladım. Oyunun sonraki sürümlerinde aynı fonksiyon var mıydı bilmiyorum ama FIFA 99'da 'W' tuşuna basınca oyuncular iki katı hızlı koşardı. Dün gece de ilk yarı boyunca sanki Japonlar sürekli 'W' tuşuna basarak oynadılar. Bir zamanlar 'İskandinavya'nın Hollandası' misali olan Danimarka ise yaşı ilerlemiş 'yarı emekli' yıldızlarıyla mihrabı yerinde olsa da minaresi yıkılmış bir takım hüviyetinde ilk yarı boyunca 'W' tuşunu kullanamadı! Kamerun maçında 1998 nostaljisi estiren Danimarka dün gece ilk yarıda FIFA 99'dan çok Emlyn Hughes Soccer gibi Commodore çağının futbol oyunlarının temposunda oynadı.



Hazır nostalji yapmışken Dünya Kupası tarihinde 2010 model Japonya'dan önce bir maçta frikikten iki gol atan son takımın 1974 model 'rahmetli Yugoslavya' olduğunu belirtelim. Peki, nasıl oldu da bundan 8 yıl önce kendi evinde düzenlenen Dünya Kupası'nda 2010 ev sahibi Güney Afrika'dan hallice oynayabilen Japonya, futbolda bu kadar 'ışık yılı' ilerlemeyi başardı? İlk önce Japon futbolunun öncüsü olan Zico'yu anmak lazım. Rus edebiyatı için Puşkin ne ise, Japon futbolu için de Zico o! Zico'nun Daum'gillerden en önemli farkı gittiği her yere 'pozitif futbol elektriği' yayması ve günü kurtarıp kesesini doldurmak yerine geleceği de düşünen güler yüzlü bir futbol ekolünün misyoneri olması. Zico'nun yanı sıra Tsubasa çizgi filmi de Japon futbolunda bir zamanlar Beyaz Gölge dizisinin Türk basketbolunda yarattığı etkiye denk bir spor sevgisi yarattı. Tüm bunların üzerine liginde ihracat-ithalat dengesini kuran ve birçok Japon yeteneği Avrupa'nın önde gelen liglerine yollamayı spor politikası olarak benimseyen planlı bir kalkınma projesini koyun, alın size Danimarka gibi bir ekolü alt eden Japonya gerçeği!

Değişmeyen tek şey değişimin kendisi, işte dünya futbolu da Japonya örneğindeki gibi ışık hızıyla değişiyor: Kadrosunu ve oyun anlayışını gerektiği gibi yenileyemeyen son şampiyon İtalya, bir zamanların en büyük defansif süper gücü olarak 2010 yazında kalesine çekilen 6 şutun 5'inde gol yedi!


2 yorum:

Unknown dedi ki...

abi ben PES 5 oyunu mübtelasıydım taa ki sahada oyuncum yere yığılıp kalp krizi geçirince bıraktım abi oyunu. pes 5'de de depar atma tusu "W" idi Master Legaue 4. sezonunda bütün maçları full oynayan Behrami adlı oyuncum aşırı yorgunlulktan mıdır nedir hayata sahada veda etti abi. o gün bugündür o oyunu oynmıyorum kaldırdım pc den

Yusuf K�ksal dedi ki...

Emlyn hughes soccer :D :D hey gidi commodere 64 oyunu. ne günlerdi o zamanlar. tüm arkadaşlar toplanır, temiz bir kafa ayarı ve sonra oyun. zeminin rengini değiştirmek formaların renkleri falan çok orjinal çok güzeldi ya. görünce duygulandım şimdi :D