2 Aralık 2011 Cuma

TÜRKİYE SÜPER KAST LİGİ


Bu satırları yazarken Süper Lig’in 6. haftasıydı. İlk 6 haftada ligimizin iki yeni temsilcisi Mersin İY ve Orduspor sadece oynadıkları futbolla lige renk katmakla kalmadılar. Aynı zamanda da (emrivaki olduğu ölçüde gereksiz gözüken) yeni play-off sisteminde Avrupa kupalarına katılma şanslarının yeni bir boyut kazandığı ligimizde 5. ve 6. sıraya yerleşerek lige fazlasıyla iddialı başladılar.
Peki, gerisi gelir mi? Futbol geleneğinin fazlasıyla zengin olduğu bu iki ilimizin takımları, Türk skor yorumcularının en gıcık lafı olan “Haddini bilerek oynadılar” saçmalığını “hadlerini bilmeme”ye devam ederek onlara yedirir mi?
Sezon öncesinde ve esnasında fazlasıyla üşüyen futbol yüreklerimizi, minibüste şoförün açtığı mütevazı kalorifer misali biraz olsun ısıtan bu iki takım gibi “yeni futbol dinamikleri”ne fazlasıyla ihtiyacımız var.



Çünkü bizim hiçbir zaman “pesküvit tadı”nda bir Nottingham Forest’imiz, Kaiserslautern’imiz olmadı babalar!
Türkiye, maalesef 2. kümeden 1. kümeye çıkan hiçbir takımın ilk sezonunda şampiyon olamadığı futbol ülkelerden birisi. Diğerleri, ligi ligimize ikiz kardeş gibi benzeyen Yunanistan, son yıllarda tamamen Barcelona-Real Madrid ezeli rekabetinin “diğerleri”ni figüranlığa indirgediği İspanya La Liga, son 25 yılda Elkjaer Larsen'li Genoa ve Maradona’lı Napoli dönemleri hariç futbolda kast sisteminin ağababası olan İtalya Serie A ve Portekiz.
Yani bizle beraber 5 Akdeniz ülkesi. Bizim ligin bile altında kalitede olan Avusturya, Belçika, Macaristan, Romanya ve İskoçya’nın futbol sistemleri zaten herkesin malumu.
Akdeniz demişken “Bizde istikrar ve sürdürülebilir başarı olmaz çünkü Akdeniz ülkesiyiz” klişesini temcit pilavı gibi bize kakalamaya çalışanlara klişeyi kabuklarıyla yedirecek futbol gerçeği ise üst üste Dünya Kupası ve Avrupa Kupası şampiyonu olan ve Şampiyonlar Ligi’nin ilk şampiyonunu çıkartan Fransa. Ligue 1 tarihinde 2. kümeden en üst lige çıkan üç takım Bordeaux, Saint Etienne ve Monaco çıktıkları ilk sezon şampiyon oldular!



Tabii ki 2. kümeden 1. kümeye çıkıp ilk yılında şampiyon olan efsaneler efsanesi Nottingham Forest ve Kaiserslautern’in yerleri Türk futbolseverinin gönlünde ayrı. Ama Forest’in yeri İngiltere futbol tarihinde o kadar da “ayrı” değil. Çünkü Forest’in yanı sıra İngiltere’de 4 takım daha en üst kümeye çıkar çıkmaz ilk sezonunda şampiyon olmayı başarmış: Liverpool, Everton, Tottenham, Ipswich. Üstelik de Ipswich tarihinde ilk kez en üst kümeye çıktığı sezon, o kümenin şampiyonu olmuş! En son Dalglish yönetimindeki Blackburn, Premier Lig’e çıktığı ilk yıl olan 1994’te 4., ikinci sezon 1995’te ise şampiyon olmuştu.



Yine de Rıdvan Dilmence konuşursak hiçbiri bir Nottingham Forest değil Güntekin! Brian Clough yönetimindeki Forest, en üst kümeye çıktığı ilk sezon şampiyon olmakla kalmadı. Şampiyon olduktan sonra da üst üste iki kez Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu olarak Avrupa’nın en büyüğü olmayı başardı.



Babaları sanki Romario ya da Ronaldo’ymuşçasına “Babam da Hollanda’da gol kralı olur” diye akıllarınca aşağıladıkları Hollanda’nın 3 ayrı takımı ise bizim evde elimizde kumandayla izlediğimiz maçlarda 6 kez Avrupa’nın en büyüğü oldu. Aynı Hollanda’nın en üst ligi 3 kez de ilk sezonlarında şampiyon olan 3 takıma şahit oldu. Hollanda’yı temsil ederken 4 kez Avrupa’nın kralı olmayı başaran Ajax o ilk çıktığı sezon en üst kümede şampiyon olmayı başaran takımlardan birisi. Total Futbol devriminden önce Lüksemburg’dan hallice olan Hollanda’nın ekipleri sık sık Norveç hatta Finlandiya ekiplerine bile elenirdi!
“Hollanda olmamız imkânsız” diyenler, o zaman bari o Norveç kadar olup toplamda 5 kez en üst kümeye çıkar çıkmaz şampiyon olmayı başaran takımlardan çıkarsaydık, çok mu şey istiyorum?

Ben de ligde kimsenin düşmesini istemem ama asıl sorun bu kast sistemi değil mi sayın Kulüpler Birliği! 2004-05 sezonunda Süper Lig’e yükselen Ankaraspor o sezonu puan tablosunda 7. sırada tamamlayarak Süper Lig tarihinin en başarılı yeni takımı olmuştu. Şimdi nerede? Siyasi filler tepişti çimenler ezildi!
Peki, bizim ligin Nottingham Forest’i olabilecek kapasitedeki Kocaelispor ve Sakaryaspor nerede? Sahi, Derby’nin şaşkın başkanı da Clough’ı televizyon sorunsalı yüzünden kovmuştu değil mi?


1. Takım 2. Takım 3. Takım
2001/02 Göztepe 8 Diyarbakırspor 12 Malatyaspor 13
2002/03 Altay 16 Elazığspor 13 Adanaspor 11
2003/04 Konyaspor11 Ç. Rizespor 14 A. Sebatspor 13
2004/05 Sakaryaspor16 Kayserispor 15 Ankaraspor 7
2005/06 Sivasspor8 V. Manisaspor 10 K. Erciyes 11
2006/07 Bursaspor10 Antalyaspor 16 Sakaryaspor 18
2007/08 G. Oftaş11 İstanbul BB 12 Kasımpaşa 18
2008/09 Kocaelispor17 Antalyaspor 12 Eskişehirspor 11
2009/10 Manisaspor14 Diyarbakırspor 16 Kasımpaşa 11
2010/11 Karabükspor 9 Bucaspor 16 Konyaspor 17

9 yorum:

selaminko dedi ki...

yazınızı daha önce de dergide okumuştum. bu ülkenin ezberini bozan bir nottingham forest değil ama sayılacak takımı var aslında: Trabzonspor. çıktığı ilk yıl Türkiye kupasında final oynayan ikinci yılında sampiyonlugu kazanan bir ekip. ama trabzonsporu o kadar özümsemişiz ki galiba bu yaptıgını normal karsılıyoruz :)

Farklı Düşünce dedi ki...

Futbol takımları kulüp başkanlarının şirketidir.

Adsız dedi ki...

yani bırakın 2.ligden çıkıp ilk sene şampiyon olmayı,bursaspor'un hali ortada.bizim ligde gerçekten bir istikrarsızlık var bu milli takıma da yansıyor ve maalesef ana sorun bana altyapı sorunu gibi geliyor ya da ankaraspor gerçeğinde olduğu gibi siyasi müdahaleler...yine de anadolu takımları adına umutluyum.bu konuda şenol hoca ve trabzon gerçeği bir meşale gibiöncü olacaktır....arayı bu kadar açmayın ne olur yazılarınıza
hasret bırakmayın.kolumdan sinir sıkışması nedeniyle bir operasyon geçirdim ama 'single handed sailor' misali dayanamadım yorumumu yaptım yine de..echo de menos...özletmeyin...

beyenpe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

muhteşem yazmışsın yine abi ankaraspor gönlümde yaradır hep

taner dedi ki...

Benim aklıma Samsunspor ile Kocaelispor geldi. 1985'te ikinci ligde şampyion oluyor ertesi sezon ligi 3. sırada tamamlayarak Süper Lig tarihindeki en iyi ilk yıl performansını gösteriyor. Güvenç Kurtar'lı Kocaelispor da 1992'de ikinci ligde şampiyonluk ipini göğüslüyor. Lgdeki ilk yılında devreyi lider tamamlayan Körfez ekibi ligi 4. sırada bitirmeyi başarmıştı. Şimdi o takım da tarih olmamak için büyük bir direnç gösteriyor! Çok yazık...

taner dedi ki...

Benim aklıma Samsunspor ile Kocaelispor geldi. 1985'te ikinci ligde şampyion oluyor ertesi sezon ligi 3. sırada tamamlayarak Süper Lig tarihindeki en iyi ilk yıl performansını gösteriyor. Güvenç Kurtar'lı Kocaelispor da 1992'de ikinci ligde şampiyonluk ipini göğüslüyor. Lgdeki ilk yılında devreyi lider tamamlayan Körfez ekibi ligi 4. sırada bitirmeyi başarmıştı. Şimdi o takım da tarih olmamak için büyük bir direnç gösteriyor! Çok yazık...

Hdtvizler dedi ki...

Çok Güzel Yazmışınız Elinize Sağlık...

Ntvspor izle dedi ki...

Teşekürler muhteşem yazmışsın başarılarıyın devamını dilerim blog harika olmuş.