27 Haziran 2012 Çarşamba

BENTO’YA RAĞMEN


Euro 2012’nin en genç teknik direktörü Portekiz’in hocası Bento. Ama tıpkı Guardiola gibi daha futbolcuyken saha içindeki teknik direktör gibi olduğu için genç olduğu ölçüde tecrübeli de. 43 yaşındaki teknik adam, sahaya sürdüğü 11’den Patricio, Veloso, Moutinho, Nani’yi Sporting altyapısında çalıştırmış ve bizzat Ronaldo ile takım arkadaşı olmuş bir isim. Yani Mourinho ile beraber Ronaldo’dan nasıl optimum verim alınacağını dünyada en iyi bilen isim. O yüzden de Bento Portekiz’in başına geçtiğinden beri Ronaldo 10 gole imza atarken birçok topu da direkten döndü. Mesela Bento, Portekiz’in teknik direktörü olduğundan beri Mario Gomez bile aynı sürede daha az gol attı!

Yine de Bento asıl parlak teknik adamlık potansiyelini dün gösterdi. İlk kez Xavi’yi bu kadar etkisiz gördük. Çünkü Bento, Xavi’nin nasıl pasifize edileceğini belki Mourinho’dan bile daha iyi biliyor. Ne de olsa Bento bizzat futbolculuğu döneminde Xavi’nin tam karşısında 3 kez oynamış, o maçların 2’sini de Bento’nun takımı kazanmıştı. Dün geceki maçın 80. dk’sında İspanya’nın kaleyi tutan 1 şutu vardı. Ne de olsa Euro 2012’de düne kadar en az 100 isabetli pas veren Xavi 80. dk’nın sonunda 50 pas verebilmişti. İspanya için daha kötü olan ise 80. dk’ya kadar Xavi, Iniesta’ya sadece 3 pas verebildi. “Xaviesta pas makinesi”, ilk kez yıllar sonra Bento’nun satrançvari taktikleri karşısında stop etti.

XAVIESTA STOP!
Eldeki malzemeyle Xaviesta’yı yani İspanya’yı etkisiz hale getirmenin en akıllıca yolu topa basıp tam saha pres yapmak değil, alan markajı bağlamında pas yollarını kapatmaktı. Portekizli oyuncular kondisyonları yettiği ölçüde bunu çok iyi başardılar. İspanya 2008’den beri oynadığı tüm maçların toplamında yapmadığı uzun pası Portekiz karşısında ilk 80 dakikada yaptı. Sonunda Bosque, Xavi’yi oyundan aldı.

İspanya’nın hipnotize eden kısa paslarla beraber en büyük silahı ise topu kaptırdığı yer ve anda tam saha pres yapmasıydı. Ancak Negredo ve Silva dün gece en ilerideki 2 İspanyol olarak prese Fransız kaldılar.
İspanya dikeylemesine bocalayınca Bosque, Navas ve Pedro gibi 2 hızlı kanat oyuncusunu oyuna alıp 2010 formatına döndü. Oyunun akışını yataylamasına açtı. Yorulan Portekiz karşısında İspanya toparlandı. Penaltılarda da şans Bosque’ye güldü.

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Haklısın abi maçın ilk 80 dk'sında ne Xavi nede İniesta vardı ama Pedro oyuna gidikten sonra hem İniesta hem de takım toparlandı bunu neye bağlıyorsun?

Ali Ece dedi ki...

Sevgili Oğuzhan,
Benim nacizane görüşüm silva'lı formatta İspanyanın dikeylemesine sıkışması en büyük sorun.Navas ve Pedro gibi iki hızlı penetre eden kanat, oyuna girince dikeylemesine sıkışan oyunun akışı değişti, yataylamasına genişledi. Yani savunmada alanı daraltmak kadar hatta belki de daha önemli olan bu tip üst düzey maçlarda hücumda alanı genişletmek. Bilmem sen ne dersin, düşünürsün?

Adsız dedi ki...

Ali abi bu yeni t-shirtleri nerden alcaz.hani collegher,marcelo bielsa falan.rockmania da kapandı nerden bulabilirz

Ali Ece dedi ki...

Paşam o Bielsa tişörtlerini falan kendim yaptım mail at bana istersen baskılarını yollayayım dinarbandosualiece@gmail.com

Unknown dedi ki...

Evet Sİlva ve İniesta'nın çok fazla kanatlardan atak özelliği olmadığı için Hem oyunu orta'ya yıktılar hemde Poztekiz beklerinin oyundaki etkilerini artık orta saha ve defans hattına yardım etmelerine neden oldular.Pedro ve Navas kanatlarda etkili olduğu için hem bekle oyundan koptular(özellikle Coentrao)hem Portekizin kanat akınları zayıfladı vede Orta alana geçen İniesta beklerin yardım edememesinden kaynaklı rahatlık yaşadı ve uzatmalarda özellikle 2.uzatma devresinde Fabregas'da çok etkili oldu bence.

Unknown dedi ki...

Bence Silva ve Iniesta kanatlara açlılarak kanatları kullanarak oynayan oyuncular değil,e buda Coentrao ve Pereira'nın işine yaradı çünkü Iniesta ve Silva kanatları çok kullanmadıkları için bu iki bek oyuncusu rahatça Orta saha ve DEfans'a yardım ettiler,ataklarda kanattan yaptıkları bindirmelerle hücum oyuncularına yardım ettiler ama Navas ve Pedro girince kanatları kullandıkları için iki bek oyuncusuda çok açılamadılar bu durumda Orta saha ve defans!da yardım edemediler çünkü Navas ve Pedro boş kalırsa çok büyük sıkıntılar doğabilirdi.Beklerin açılamaması Orta sahayıda rahatlattı çünkü Bekler Orta sahaya yardım edemeyince Orta sahadaki oyuncular rahatladı ve oyunun Kontrolü tamamen İspanya'ya geçti diye düşünüyorum ben.

Unknown dedi ki...

Ali abi sen benim fikrim hakkında ne düşünüyorsun senin fikrin benim iin çok önemli :)

Ali Ece dedi ki...

Oğuzhan,
AYnı şeyi yazmışız zaten:))

Unknown dedi ki...

:) ben biraz uzatmışıım

Ahmet kastar dedi ki...

Abi cidden nası bi şeysin sen ya.seba başkanla,denizli hocayla,gigs gibi bi efsaneyle daha kimlerle ilişkin var geliyn yine bizi dinliyn gercekten icimizden birisn

Adsız dedi ki...

e tabii çocuklar çok değişik bir taktikle çok önemli maçlara çıkıyorlar.son maçta del bosque iniesta'yı kenara çekmiş taktikler veriyordu.ten ten de dikkatle dinleyip can havliyle su içiyordu.xavi de yaşlandı nispeten yine de başarılı.bir de bu adamlar çok yoğun bir lig ve sampiyolardan geldiler.yani eleştirirken biraz yapıcı olalım beyler.

Hamza dedi ki...

Ali abi ben bu adamı Ogün temizkanoglu sandım ılk fotoğrafı gorunce cok guzel bır yazı :)