5 Temmuz 2012 Perşembe

Yeniköy emekçisinden Türk Futboluna demirörenlere hürmetlerle

Bu İtalya, “hatice şampiyonluğu”nda 1974 Hollanda ve 1982 Brezilya’nın yanındaki yerini aldı. Güzel oynadı, güzel kaybetti. Üstelik Prandelli bunu daha önceleri defansif futbolla eşanlamlı hale gelmiş İtalya ile başardı. O yüzden İtalya yenilse de “futbol meleği” Prandelli gönüllerin şampiyonu.
Düne kadar resmi maçlarda Prandelli’nin İtalya’sı hiç yenilmemişti. Barzagli-Bonucci-Chiellini 3’lüsü geçen sezon İtalya Milli Takımı’na çok benzer bir şekilde oynayan Juventus’un savunmasında Serie A’da kalelerinde sadece 20 gol görmüştü. İşte Del Bosque’nin İspanya’sı böyle bir İtalya’yı yendi! Yani aslında sıkıcı olan İspanya’nın oynadığı futbol değil, aynı futbolu oynayarak sürekli kazanması!
İspanya tarihte üst üste 3 büyük turnuvayı kazanan ilk takım olmayı başarırken Del Bosque tarihin hem Avrupa Şampiyonası, hem Dünya Kupası hem de Şampiyonlar Ligi’ni kazanan-kazandıran ilk teknik direktörü oldu. En son Almanya’nın efsane hocası Helmut Schön, Del Bosque gibi hem Avrupa Şampiyonası (1972) hem de Dünya Kupası’nı (1974) kazanan-kazandıran teknik adam olmuştu.
2. DERWALL OLABİLİRDİ
Derwall uzun yıllar Schön’ün asistanlığını yapmış, bizzat Schön Euro 72 ve 1974 Dünya Kupası’nda Almanya’ya tarihi dublesini yaşatırken onun sağ kolu olmuştu. Derwall’in Türk futbolunun orta çağdan kurtulmasında oynadığı aydınlatıcı rol ise hepimizin malumu. Türkiye’den İspanya’ya ise bizzat Schön’ün dengi Del Bosque geldi. Kovulmaktan beter edildi. Eğer Türkiye olarak Euro 2012’ye sadece hakem ve izleyici olarak katıldıysak, bunda Del Bosque’yi kovmaktan beter edenlerin git gide yükselmesi ve çoğalmasının hiç payı yok mu? Sahi bir de Del Bosque’yi kovmaktan beter eden futbol zihniyetsizliğine göre en büyük sorun Türk hakemleriydi değil mi? Türk hakemleri en azından 1 aydır gecelerimizi aydınlatan yıldızları en yakından izleme fırsatı buldu. Ülkemizde görmediği saygıyı dünyanın faal en iyi futbolcularının çoğundan gördü. Del Bosque’yi kovmaktan beter edenler “yabancı hakem” istiyordu değil mi? Biz de o yüzden yıllardır yabancı yönetici istiyoruz. Onlar ne kadar yabancı olurlarsa olsunlar Türk futboluna Türk futbolunu bu hale düşürenlerin yarısı kadar bile futbolumuza “yabancı” kalmazlar!
“İspanya çok pas yapıyor bir yerden sonra sıkıcı oluyor” eleştirilerine bir de şu açıdan bakmak lazım. Türkiye aynı İspanya gibi oynayarak üst üste 2 Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası’nda şampiyon olsaydı yine “sıkıcı” der miydiniz?  

3 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

İspanyanın bu jenerasyonu bu şekilde tarihe geçmeyi hakediyordu. Ben çok sevindim ispanyanın bunu başarmasına. birazcık unuttular dikine oynamayı. Pas onlarda alışkanlık yaptı. Artık final maçında onuda hatırladılar ve etkisinide gördüler. 2014 dünya kupasında dikine oynayan bir ispanyayı gene kimse durduramaz.

Bu arada messili arjantininde iyi bir teknik hoca bulması lazım yoksa messiye yazık olacak. üstelik üzerindeki baskıda cabası.

Pele gene çenesini tutamamış galiba 1970 brezilyasının bu ispanyadan iyi oolduğunu söylemiş. yenerdik demiş. Pele farkındamı acaba önce topu ispanyadan almak gerektiğinin ,topsuz gol atılmadığının.

Pele keşke Bu ispanya jenerasyonu dünyanın gelmiş geçmiş en iyi ekibi olduğunu söyleseydide çarpıcı bir tespitte bulunsaydı ,bu tespiti ilk yapan kişi onurunu elde etseydi.

Adsız dedi ki...

Bloğunuz bizim için çok yararlı bilgiler içeriyor.Paylaşımlarınızı için ekibimiz Prefabik satışı ile sürekli takip ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Adsız dedi ki...

la masia ruhu yaşadıkça ispanya daha çooook başarılı olur...buarada
sözüm meclisten dışarı çoğu türk futbol yorumcusu da futbol bilgisinin sığlığıyla asıl kaybeden oldu bu turnuvada.sizler çok iyiydiniz çok sağ olun bize harika bir kupa yaşattınız.emeklerinize sağlık...