7 Temmuz 2010 Çarşamba

"Xaviesta", Mozart ve iki usta

İlk faul düdüğünün 26:52’de çalınması harika değil mi? Ne de olsa sahada, ülkemizdeki çarpık futbol yönetimi düzeninde “Yeniköy Kasabı” ve “Çamaşır Suyu Markası” denerek kovulmaktan beter edilen ama dünyanın her yerinde pound misali geçerli ve değerli olan iki harika teknik adamın taktik kapışmasına da bu güzel yarı final yakışırdı.Genç ve “hücum güzeli” Almanya, hayatları boyunca topu mahalle maçlarında bile rakibine kaptırmayan “Xaviesta”nın Mozartvari pas sanatı karşısında ilk kez Ballack’ın yokluğunu hissetti. Ne de olsa Löw’ün maçtan önce altını çizdiği gibi İspanya’nın “bir Messi”si olmasa da, paslaşmaya başladılar mı “üç Messi gücü”nde olan bir orta sahası vardı.Löw ustanın Jansen değişikliği, tam zamanında bir taşla iki kuş vuran bir taktiksel hamleydi. Ramos karşısında ağır kalan Boateng yerine, geçirdiği sakatlıklardan sonra 2. tercihe dönüşen asıl sol kanat beki Jansen’i oyuna aldı. Böylece hem Ramos’un hız üstünlüğünü etkisizleştirdi, hem de sol kanattan tehlikeli ataklar geliştirerek maçı dengelemeyi başardı.

Ta ki duvarımda resmi olan tek faal futbolcu Puyol, Mesut’ların altyapı milli takımlarından hocası Hrubesch’i hatırlatan “altın kafa”sıyla tarih yazana kadar… “İçimizdeki İspanyol” Orhan Ayhan usta çok sever, öve öve bitiremezdi Puyol’u; keşke maçı da o anlatsaydı da bu sevinci yaşasaydı!
Belki de Almanya, artık “Total Kontrol”cü olan Hollanda’yla beraber tersine dönen Dünya Kupası’nda şampiyon olmak için “Alman futbol standartları”na göre çok fazla güzel oynuyordu! Tarihin en az gösterişli Hollanda’sı “eski Almanya misali” finale uzanırken, Beckenbauer’lerden beri en güzel Almanya, 2010 yazının “duble” dört dörtlük futbol haticesini neticeye dönüştüremedi. Yine de ben torunuma bile “Fatih Akın film karakterlerinin sahaya inmiş versiyonu” olan bu 2010 model Almanya’yı anlatacağım… Rahmetli dedemin bana 1974 Hollanda’yı anlatırken özenle seçtiği olabilecek en zarif ve şiirvari sözlerle… Ne de olsa “Evladım biliyor musun, bir zamanlar bizim ülkede Löw ve Del Bosque kovulmaktan beter edilmişti” desem, bana inanmaz. “Dede, sen Yeniköy bunağısın!” diyebilir!

13 yorum:

malcolm dedi ki...

abi ispanya-hollanda finali tam bi total futbol şöleni olucak,sence kim alır ya da alsın? :D

L dedi ki...

abi çok abuk bi nokta ama, merak ettim sorucam. duvardaki puyol posteri sanırım poster değil de, hani şu goal'ün sayfa aralarına kondurduğu posterimsi resimlerden biri sanırım. enine biraz dar olmasından dikkatimi çekti de.

Ali Ece dedi ki...

Malcolm kardeşim,
Bizim Hollanda artık Total Futbol'dan çok Total Kontrol futbolu oynuyor ama sevdik bir kere napalım, inşallah Hollanda kazanır. Zaten nasıl olsa Del Bosque Dünya Kupası şampiyonu olsa da bir kere "Yeniköy Kasabı" dediler adamcağıza, bir daha gelmez buralara.
Acaba, 8 yıl sonra Schuster ve Rijkaard'ın çalıştırdığı takımlar yarı final oynarlar mı diye düşünüyorum, bir de torunuma "Evlat bu Löw'le Del Bosque Türkiye'den kovulmuştu" desem bana "Dede, sen Yeniköy bunağısın" der diye korkuyorum.

Ali Ece dedi ki...

Enjoy The Lappap:))
Neden "abuk nokta" olsun, Puyol ayrıntıda saklıdır. Asıl 32 yaşındaki bir erkek adamın duvarında halen poster olması noktası abuk bence...
Tabii ki Goal dergisinden, Goal dergisinin yeni Genel Yayın Yönetmeni FourFourTwo dergisinin Ters Köşe'sinden tanıdığınız Ege Görgün abimiz, harika bir adam çok iyi bir gazetecidir.

L dedi ki...

valla abi katılmıyorum. hayatta hiçbi'şeyi tutkuyla sevemeyen adamlar derdine yansın. ki böyleleri hiçbi' zaman anlayamaz bu tip eylemleri. posterdir, çıkartma albümüdür, formadır. o yaşa gelip de duvarımda hala futbolcu posteri olursa, daha ne isterim ki.

JoSe_MouRiNHo_61 dedi ki...

her ne kadar karşılaşmada almanya'yı desteklesem de ispanya'nın pas akışını seyretmek gerçekten başka bişi.. almanya bundan önceki maçlarda olduğu gibi futbol olarak öne çıkamadı ancak 'çamaşır suyu markası' patentli(o patenti verenler nasıl yorum yapıolar hala!) Löw ustanın yerinde değişiklikleri yine de benim için çok önemli bişiydi..her ne kadar skoru kendi lehine çeviremese de..

artık final ve zaman hollanda ile birlikte bu kupayı kaldırma zamanı.. futbolu takip ettiğim 93 yılından beri tuttuğum takımın kaldıramadığı tek kupa artık havaya kalkacak mı ? inşallah =))

metak dedi ki...

valla bugun ilk defa anladım neden bu adama yeniköy kasabı dediklerini, ispanyanın oynadığı futbolda % kaç payı vardır kasabın. yedek klübesi bu kadar zenginken pedro 85de mi çıkar oyundan, 81 de mi girer Torres oyuna, vs.

JoSe_MouRiNHo_61 dedi ki...

oynadığı futbolda payını bilmem de bu turun geçilmesinde payı oldukça fazla bence.. doğru bir takım tertibi ile maça başlaması, formsuz torres de diretmemesi.. farkındaysan ikinci yarının başlarında almanya aksayan tarafını düzeltmek için oyuncu değişikliğine gitti çünkü ispanya tıkır tıkır oynuyordu.. o takımı nie bozsun, kimi çıkarıp kimi sokacaktı.. pedro 2-0 olacak pozisyondaki bencilliği dışında güzel bir oyun ortaya koydu.. yane sahada ispanya nın futbolu varken kenardaki hocası yine eleştiriliyorsa!!

Adsız dedi ki...

Almanyayı hitlerden ötürü sevmem.
İspanyayı Güney Amerika sömürgeciliğinden dolayı sevmem.
yaşasın Hollanda...

Adsız dedi ki...

Ali abi ne puyol ne de pique kendi kalesine kolay kolay gol atmaz bu da demektirki hollanda finalde kaybeder:D

ali osman dedi ki...

Halamların bir devlet görevi nedeniyle Hollanda da yaşadıklarını öğrendiğimde başlamıştı bu ülkeye ve futboluna sevgim, 7 yaşıma geldiğimde futbolu severek büyüyecek bir insan mı olacağım, yoksa ilgisiz mi kalacağımın en kolay tercihini yaptırdı bana Marco Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Van Breukelen sonrasında hep ve tek favorim oldu Hollanda, belki Denis Bergkamp ve Marc Overmars`tan sonra büyük bir aşkla sevdiğim oyuncu çıkaramadığı için (Robben farklı ama o da gittiği ülkelerde hep tutmadığım tutamayacağım takımların formasını giydi, giyiyor) belki de Ali Abicim senin dediğin gibi tarihin en gösterişsiz Hollandası oldukları için ama sanıyorum asıl neden Xaviniesta nın efsaneleşmesine tanık olmak için ben pazar akşamı kan kusup gelincik şarabı içtim demek istiyorum:) Viva Espana

metak dedi ki...

@Enjoy The Lappap

skora göre yorum yapmayı bırakalı çok oldu. nasıl şenol güneş in kasap kadar az olmasada 2002 3. lüğünde payı azsa kasabın nerdeyse hiç psyı yoktur pazar günü gelecek şampiyonlukta. bence yaşı geçmiş emekli olsun.

Acme dedi ki...

bu gibson ı ellemişliğim vardır mehehzhe
ama senin haberin yok tabi
bilhare sizin stüdyoda terkedilmiş bi halde görmüş idim