23 Mayıs 2010 Pazar

"KAPICILAR KRALI" MOURINHO


Yılın en çok para harcayan takımı olan Real Madrid belki tek bir kupa dahi alamadı ama bizim Türkiye'nin hovarda büyüklerinden farklı olarak paranın bir kısmını saha zeminine ayırmayı akıl etmiş en azından! Muhteşem bir zemin, iki süper taktisyenin satrançvari kapışmasına sahne oldu.
Bir tarafta adını ilk kez 1990'lar Barcelona'sının tercümanı olarak duyduğumuz Jose Mourinho, diğer tarafta 1990'ların sonunda Cruyff sonrası Barcelona'nın küllerinden doğmasını sağlayan Luis Van Gaal usta. Kağıt üstünde Katenacyo, Total Futbol'a karşı... Ama aslında mesele bambaşka: Jose Mourinho, Kemal Sunal'ın efsanevi filmi 'Kapıcılar Kralı'ndaki Seyit karakteri gibi... Bir zamanlar sadece sözlerini bir dilden diğer dile çevirdiği teknik adamların maaşlarıyla karşılaştırınca bizdeki madenci maaşları kadar kalan tercüman maaşıyla futbol hayatına atılan bir Portekizli... Seyit misali yavaş yavaş ama sağlam adımlarla ilerliyor, önce 2003'te UEFA Kupası'nı alıyor, sonra 2004'te yine Porto'yla Şampiyonlar Ligi'ni... 6 yıl gibi göreceli kısa bir süre sonra da Inter'in yıllar süren Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu hasretini bitiriyor.



Mourinho, bir zamanlar kapıcısı misali olduğu 'Avrupa futbol gökdeleni'nin artık tek sahibi... Hatta bir dahaki sezon da Real Madrid'e gideceğini düşünürsek, karşı sokaktaki tüm gökdelenleri de almaya yeminli gibi!


Düşünüyorum da mesela Fenerbahçe'deki Portekizce ustası Samet ya da Trabzonspor'un süper tercümanı Halil bir gün Mourinho olabilirler mi? Keşke olabilseler, bence her ikisinin de 'Hayret, Barcelona 25 metrede oynuyor' diyen sözde futbol alimlerinden çok daha fazla şansları var... Yolları açık olsun!

7 yorum:

Atakum RAC dedi ki...

önlerinde seyitinho gibi bir örnek duruyorken samet ve digerlerinin bunu uygulamamak için bir nedenleri olmasa gerek.

tabi necip Türk medyamız dışında :S

Adsız dedi ki...

inşallah ama abi sen de biliyorsun mümkünsüz gibi duruyor şu tablo içinde...daha teknik direktörlerimiz yeni yeni kendilerini gösterirken bence baya vakit var bunların olmasına

Burak Eren dedi ki...

Jose Mourinho, çocukluğumdan bu yana idol olarak kabul ettiğim tek insan :)

Zahid Dinçer dedi ki...

samet de potansiyel kesinlikle var. hatta ondan topçu bile olur. zico zamanında o da antrenmanlarda frikik çalışıyormuş. bi keresinde aziz yıldırım demişti zicoyu disiplinsizlikle suçlarken.

seyyah dedi ki...

tek bir kusuru var: Kibiri...
Bu kadar kibirli olmasa daha çok seveni olacaktır.

Unknown dedi ki...

samet nedense yancı gibi duruyor ya da ben öyle görüyorum :D

Lev Kom dedi ki...

Halil Yazıcıoğlu en büyük adayımdır. Tarihe not düşelim...