20 Kasım 2009 Cuma
Beşiktaş - Fenerbahçe DERBİ EFSANELERİ
BEŞİKTAŞ'ın Fenerbahçe'ye karşı ilkleri, enleri
Şeytanın bacağını 5. maçta kırdılar
Siyah-beyazlılar, Fenerbahçe'ye karşı oynadıkları 5. maçlarında tarihlerindeki ilk galibiyetlerini aldılar. İstanbul Amatör Ligi'nde oynanan 26 Ekim 1928'de oynanan maçta Beşiktaş, ezeli rakibini 4-2'lik skorla mağlup etmeyi başardı. 23 Mart 1941'de oynanan maçta ise siyah-beyazlılar sahadan 7-1 galip ayrılarak Fenerbahçe karşısındaki en farklı galibiyetini elde etti.
Fenerbahçe'yi yenemediği en uzun dönem
"Takvim sayfaları ve Molnar'ın gözyaşları"
Beşiktaş, 1954'ten ile Ocak 1960'a kadar Fenerbahçe'yi 17 maç boyunca yenmeyi başaramamıştı. 1959-60 sezonunun başında ise medya yine Beşiktaş'a hiç şans tanımıyor, “Bu takım üç maç dahi dayanamaz” manşetleri atıyordu. Ancak ilk yarının son maçını Fenerbahçe ile oynayacak olan Kara Kartallar, ilk 18 maç sonucunda namağlup lider olarak sahaya çıkıyor ve “Bu yıl bizim yılımız” dercesine rakiplerine takvim sayfaları atıyorlardı. Maç boyunca Fenerbahçe daha üstün bir oyun sergilerken Beşiktaş kalecisi Necmi sayısız kurtarışlarıyla maçın yıldızı oldu ve siyah-beyazlılar 1-0'la ezeli rakiplerinin bileğini büktüler. Maçın son düdüğüyle Beşiktaşlı taraftarlar önce sahayı sonra da soyunma odasına dalarak başta ekstradan 500 lira prim kazanan Necmi olmak üzere tüm oyuncuları uzun süre omuzlara aldılar. Fenerbahçe soyunma odasında ise çok iyi oynanmasına rağmen 6 yıl sonra kaybetmenin üzüntüsü hâkimdi. Yavuz Bayraktar, Milliyet'teki yazısında şöyle yazıyordu: “Türkiye Milli Takımı'nı da çalıştıran Fenerbahçe'nin hocası Molnar gözyaşlarını saklamak için cebinden mendilini çıkarıp yüzünü örttü”
Fenerbahçe'ye karşı ligdeki en farklı galibiyet
"Beş dedi, beş attık!"
Beşiktaş, ezeli rakibi karşısında profesyonel lig tarihindeki en farklı galibiyetini 6 Ocak 1990 tarihinde Metin-Ali-Feyyaz üçlüsünün dört gol kaydettiği maçta Fenerbahçe'yi deplasmanda 5-1 yenerek aldı. Maça damgasını vuran Gordon Milne'li siyah-beyazlılar muhteşem futbolundan çok, Fenerbahçe teknik direktörü Todor Veselinoviç'in maçtan önce yarattığı beş polemiği oldu. Bir sezon önce Fenerbahçe'yi gol rekorlarını alt üst ederek şampiyonluğa taşıyan Yugoslav hoca, maçtan önce kaldığı odanın balkonundan basın mensuplarına "5" işareti yaparken maç 5-1 bitince altılı ganyanda 5 numaralı ata oynadığını işaret ettiği rivayet edilse de karşılaşmadan hemen sonra siyah-beyazlıların sağ beki Recep Çetin'in sözleri tarihi skora damgasını vurdu: "Veysel hoca maçtan önce 5 istedi, 5 attık; 6 istese 6 atardık!"
Fenerbahçe'ye en çok gol atan Beşiktaşlı
“Üzgünüm Arsenal, ben Beşiktaşlıyım!”
1931 yılında Karagümrük'teyken Zeki Rıza Sporel tarafından Fenerbahçe'ye kazandırılmak istenen Hakkı Yeten, 58 maçta attığı 32 golle Beşiktaş'ın sarı-lacivertlilere en çok gol atan ismi. Daha onra Arsenal'in teklifini kabul etmeyerek hayatını siyah-beyaza adayan hukuk fakültesi mezunu Baba Hakkı, bir Fenerbahçe maçında Beşiktaşlı taraftarların rakiplerine küfür etmesi üzerine top ayağındayken durmuş, tribüne bakmış ve bir bakışıyla anında küfürü kesmeyi başarmışlığıyla ezeli rekabetin en kült figürlerinden birisi. Bir başka derbi maçında Beşiktaş iki farkla öndeyken Fenerbahçe kaptanına söyledikleri derbinin şanının en güzel özeti: “Sizinkilere söyle, bu maç böyle hiç zevkli değil, hemen toparlanmanız lazım. Bu kadar kişi sizi izlemeye gelmiş, siz sapır sapır dökülüyorsunuz, yakışıyor mu hiç?”
Fenerbahçe'ye karşı en çok forma giyen Beşiktaşlı
“Rıdvan'la birbirimizi teselli ederdik”
Rıza Çalımbay, ilki Cemil Turan'ın 1980'deki jübile maçı olmak üzere 62 maçta siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe'ye karşı mücadele etti: "O zamanki hava çok farklıydı, maç nerede oynanırsa oynansın tribünler hep yarı yarıyaydı yani gerçek anlamda derbiydi!" Daha da güzel olan ise Beşiktaş'ın efsanevi kaptanının Fenerbahçe'nin süper starı Rıdvan Dilmen'le ev arkadaşı olmasıydı: "Rıdvan'la aynı evden çıkıp ayrı kamplara giderdik. Eve dönüp yeniden buluştuğumuzda ise birbirimizi teselli ederdik." Bir diğer çarpıcı Rıza Çalımbay istatistiği ise Beşiktaş'ın ligde son kez Fenerbahçe'yi yendiği karşılaşma olan 17 Nisan 2005'teki "Pancu maçı"nda siyah-beyazlıların teknik direktörünün Rıza Çalımbay olması!
FENERBAHÇE'NİN DERBİ EFSANELERİ
Beşiktaş'a karşı ilk galibiyet
Kazanan Galatasaray oldu!
28 Kasım 1924'te oynanan ilk Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi bir özel maçtı. Taksim Stadı'nda oynanan karşılaşmada Zeki Rıza Sporel'in iki golünün yanı sıra Cafer Çağatay ve Alaaddin Baydar'ın Beşiktaş filelerine bıraktıkları gollerle Fenerbahçe 4-0 galip geldi. Aslında derbinin ilk randevusu 22 Nisan 1921'de Kadıköy'de oynanacaktı. Ancak “Galatasaray Bayramı” kapsamında sarı-kırmızılılar tarafından düzenlenen turnuvada Galatasaray'ın itirazı üzerine Beşiktaş Bekir ve Refik Osman'ı oynatamayınca Beşiktaş çekilmişti.
Beşiktaş'a karşı Türkiye Ligi'ndeki ilk galibiyet
"Bir olsun bizim olsun"
1959 yılının bahar ayında 8'er takımdan iki grup halinde oynanmaya başlanan ligde, Beyaz grupta Fenerbahçe ve Beşiktaş birbirlerine rakip oldular. 18 Mart 1959'da oynanan Türkiye Ligi'ndeki ilk derbi Avni Kalkavan'ın golüyle 1-0 Fenerbahçe lehine sonuçlandı. Fenerbahçe, Beyaz grubu o sezon bir kez daha yenmeyi başardığı Beşiktaş'ın 8 puan önünde 1. sırada tamamladı ve iki ayaklı finalde Kırmızı grubun lideri Galatasaray'ı geçerek Türkiye Ligi'nin ilk şampiyonu oldu. Avni Kalkavan, o sezon tek golünü Beşiktaş'a attı.
Beşiktaş'a karşı en farklı skorla galibiyet
Aladdin'in tarihi hediyeleri…
6 Aralık 1958'de İnönü Stadı'nda oynanan özel maçta Fenerbahçe ezeli rakibini 7-0'lık bir hezimete uğrattı. Maçın ertesi günü Türkiye A ve B milli takımları Ankara ve Filibe'de Bulgaristan'la karşılaşacağı için her iki takım da son derece eksik kadrolarıyla 2-3-5 dizilişiyle sahaya çıktılar. Gol perdesini 17. dakikada Mikro Mustafa açarken Fenerbahçe 30 dakikaya toplam yedi gol sığdırdı. Namık Sevik maç yazısında Beşiktaş'ın 3. kalecisi Aladdin'in “hediye”lerini eleştirirken yazısının sonunda Fenerbahçe'nin 7 golle öne geçtikten sonra ezeli rakibinin üzerine gitmemesine dikkat çekiyordu.
Beşiktaş'a karşı ligde en farklı galibiyet
"Bir oğlum olacak, adı Cemil olacak"
7 Mart 1976'da 42.226 seyircinin 931.270 lira ödeyerek izlediği maça damgasını vuran sarı-lacivertliler adına hat-trick yapan Cemil Turan'dı. 3-0 biten maçtan iki gün önce Cemil Turan'ın takım arkadaşı Serkan Acar, eşi “Ayşecik” Zeynep Değirmencioğlu'yla dünyaya getirdiği oğullarına bu tarihi zaferin hatırasına “Cemil” adını vereceklerdi. Maçtan sonra Fenerbahçe teknik direktörü Abdullah Gegiç “Renklerimizden ilham aldık, rakibimizi orta saha boğduk” açıklamasını yaparken Beşiktaş efsanesi Şükrü Gülesin köşe yazısında maçı şöyle yorumladı: “Kendi küçük adı büyük maçta Beşiktaş o kadar ikramda bulundu ki gol atmamak Fenerbahçe için kabalık olurdu.”
Beşiktaş'a en çok gol atan
“Üç golü de üzüle üzüle attım!”
Şener Şen'in “Neşeli Günler” filmindeki efsanevi jilet pazarlama sahnesine Pele ve Beckenbauer'le beraber ilham olacak kadar kudretli bir gol sanatçısı olan Cemil Turan, 1972 - 1980 yılları arasında sarı-lacivert formayla Beşiktaş ağlarını 19 kez sarsarak Fenerbahçe adına Beşiktaş derbilerinde en çok gol atan oyuncu oldu. Cemil Turan, Fenerbahçe'nin Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı galibiyetini aldığı 1976'da hat-trick yaptığı maçtan sonra şöyle diyecekti: “Beşiktaş'ı perişan etmek istemezdim, 3 golü de üzüle üzüle attım.” Daha sonraki yıllarda Cemil Turan'ın yeğeni Yasin Sülün, uzun süre Beşiktaş forması giydi.
Beşiktaş'ı yenemediği en uzun dönem
Uche geldi, Milne gitti
Fenerbahçe çeşitli dönemlerde Beşiktaş karşısında 3 kez (Mayıs 1943 - Kasım 1945, Ocak 1984 - Ağustos 1986, Mayıs 1990 - Aralık 1993) 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi. 11 Aralık 1993'teki karşılaşmada sarı-lacivertliler adına şeytanın bacağını İlker Yağcıoğlu ve o sezon Fenerbahçe'ye transfer olan Uche Okechukwu'nun attığı goller kırdı. Bu maç siyah-beyazlıların başında uzun yıllar Fenerbahçe derbilerinde büyük üstünlük kuran Gordon Milne'in de son derbi maçı oldu.
EN BÜYÜK EFSANE!
ŞENOL-BİROL GOL!
Tümer ve Rüştü daha portakalda vitaminlerken ezeli rekabetin üstüne benzin döken efsanevi bir ikili vardı. Edebiyat mezunu gol sanatçısı Şenol Birol ile kadife bilekli, doğma büyme Kadıköylü Birol Pekel, ilk önce İnönü'yü her maçta inim inim inlettiler: "Şenol-Birol-Gol" Aslında ilk önce 1959 yılında başlamıştı Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki gol transferi savaşı! O dönem Sarıyer'i uçuran Şenol, önce siyah-beyazlıları seçip Birol'la buluştu. 1963'te ise ikinci Şenol-Birol savaşı yaşandı... Parasızlıktan efsane ikilisini ezeli rakibine kaptıran Beşiktaşlılar gözyaşları içinde Birol'u suçladılar, "Şenol'u da o ayarttı!" diye. Baba Hakkı ise "Mecburen sattık ama Şenol-Birol gider Yusuf-Sanlı gelir" diyerek siyah-beyazlılar adına son noktayı koydu. O yıldan sonra üst üste iki kez Şenol-Birol'lu Fenerbahçe, sonraki iki sezon ise Yusuf-Sanlı'lı Beşiktaş şampiyon oldu.
Yine de İnönü'den "Şenol-Birol bizimdir" sesleri eksik olmadı. 2000'e kadar ezeli rekabetin transfer şampiyonu hep Fenerbahçe oldu. Süleyman Seba'dan sonra ise siyah-beyazlılar, daha önce sarı-lacivert formayı giymiş 10 ismi kadrosuna katarak transferdeki ezeli rekabete başka türlü bir boyut kazandırdı.
ali abi, salı gunku programda cuma günü derbi özel programı yapılacagından bahsedildi. yayın akısında gozukmuyor, yalan mı oldu ?
YanıtlaSilmerhabalar sayın ali ece,
YanıtlaSileğer bana mail adresi verebilirsen seninle Ankara'da çıkardığımız bir dergi ile ilgili fikir alışverişi yapmak isterim.
yavuz@ajansimblue.com adresinden bana ulaşırsan çok mutlu olurum.
saygılar ve iyi çalışmalar.
yavuz somuncu
metin tekin sağdan ilerliyor önen gelene basıyor çalımı, aka aka ceza sahası dışında sağda 0'a iniyor, topu ceza sahasına kesiyor, kabak kafalı wilson topa kafa attığı anda tv başına kadar gelmişti çaaaatttt sesi...hey gidi hey garibim nurettin olduğu yerde havaya sıçramış popo üstü çakılmıştı yere...futbolda duyduğum en absürd sesti; çaaaatttt...
YanıtlaSil